Wie niet luisteren wil, moet maar voelen

Mannen horen wel, maar luisteren niet. Het is een publiek geheim maar o zo waar. ‘Hoor je wel wat ik zeg’, wordt er dan geroepen, en vaak moet men met nee antwoorden. Als je met je neus in een boek, krant of gedachten verzonken bent, ontgaat mannen ook veel. Ingewikkelde vragen, of eigenlijk vragen in het algemeen, stel je niet onder Studio Sport, een recente Britney Spears-clip of een ander hersenloos dus mannenprogramma op tv.

Waarom wordt er door mannen wel geluid waargenomen, maar komt de betekenis niet door? Het gaat nu eventjes niet om het nut van de gestelde vraag. De meeste vragen zijn trouwens toch retorisch. ‘Staat dit goed’, of, ‘Kan dit wel?’, en ‘Is dit niet té ?’ kunnen natuurlijk maar op een manier beantwoord worden. Nee, het gaat hier om het volgende feit. Mannen kunnen op de bank de krant lezen en ineens opkijken naar de tv als daar een ‘power’ woord wordt genoemd, zoals Pamela, F-16, PK’s, Formule 1, van Nistelrooij, tank, borstvergroting, 06-9SEXSEXSEX en ga zo maar door. Maar een willekeurige vraag gaat verloren in achtergrond geruis.

Zou het dan toch zo zijn, dat mannen maar een ding tegelijk kunnen doen, zoals jagen of luiwammesen? Het stokpaardje waar vrouwen je te pas en te onpas mee om je oren meppen, is dat ze zo goed kunnen plannen en echt dingen tegelijk kunnen doen. Waarom ze altijd ‘bijna klaar!’ zijn met het opbrengen van make-up of waarom er altijd nog een praatje moet worden gemaakt met die oudtante, is een volkomen raadsel. Goed plannen, no way! Maar goed, mannen kunnen dus maar een ding tegelijk doen, behalve als er iets tussenkomt met een hogere prioriteit. Het vergelijken van oorbellen is geen prioriteit, het vergelijken van laag uitgesneden jurken wel.

Een aantal vragen die zo aan je voorbij gaan kunnen geen kwaad, de tijd dat het je interesseerde wat voor schoenen je vriendin aantrekt is allang voorbij sinds je schijnbaar hebt toegestemd in 3 paar rode pumps (waarschijnlijk heeft ze tijdens Ajax-PSV gevraagd of je ze mooi vond en Litmanen dreigde te scoren dus je hebt maar ja gezegd). Of je cola of sinas lust maakt ook niet echt uit. Gevaarlijker wordt het pas bij ben ik nog mooi, lijk ik dik of hou je nog van me. Een terloopse ja of nee zorgt geheid voor bonje. Voor je het weet heb je knallende ruzie en moet je je in allerlei bochten wurmen om het nog goed te praten. De ontknoping van Baywatch heb je ondertussen natuurlijk allang gemist. Meestal kun je het goed maken door iets toe te zeggen waarin je totaal geen zin hebt en waarop je elk moment resoluut nee had geantwoord, als je tenminste niet in volle concentratie bezig was met FIFA 2003 op de computer.

Ik weet niet of ze het express doen, die vrouwen, maar het kan geen toeval zijn dat er op een zaterdag zoveel mannen met hun vriendin door de Ikea’s lopen en in de Piet Klerxen naar een bank kijken terwijl ze nog een uitstekende bank hebben. Weer een verkeerd antwoord op een niet gehoorde vraag. Ach ja, wie niet luisteren wil moet maar voelen.

Share this: