Opschonen

Woensdag avond, half 9. Voetbal begint, een diepe zucht is te horen aan je linkerzijde, “toch niet weer voetbal he?”. Jazeker voetbal! De vrouw kijkt de gids erop na en ziet dat het tot half 11 duurt. “Nu mis ik Danielle Steels ‘my child is missing’, daar had ik me zo op verheugd”.
Voetbal gaat altijd boven wat voor woensdagavondfilm ook dus mevrouw is snel uitgeluld. Na nog wat aanhoudend gebrom en gemekker uit de eerder genoemde linkerzijde komt er ineens positief geluid ten tonele. Nee, niet de tune van de champions league maar de opmerking: “nou dan ga ik maar de was doen”. Soms is het niet de was die gedaan gaat worden maar iets anders in de trant van opruimen danwel poetsen, allemaal prima. Dat komt namelijk niet alleen goed uit omdat je het zelf niet hoeft te doen maar ook gezien het feit dat de schoonmaakspullen in de keuken staan, en ze dan ook meteen de worstjes en het bier kan pakken. Als de was gedaan is, is het allerbeste wat ze kan zeggen dat ze haar moeder maar gaat bellen, 2 uur rust verzekerd en met een beetje mazzel wordt er zoveel geluld dat het geplande bezoek aan schoonmoeder niet door hoeft te gaan.

Tegenwoordig hebben we als man zoveel geluk dat er niet alleen op woensdag maar ook op dinsdag en donderdag voetbal op tv is. En natuurlijk zijn dat allemaal belangrijke wedstrijden! Als je er over nadenkt is voetbal dan eigenlijk wel wat het lijkt? Is er niet gewoon een Engelse slimmerik in de 19e eeuw geweest die zijn schoonmoeder en schoonmaken (het zit in het woord schoon je ziet het) beu was en bij zichzelf heeft bedacht hoe daar onderuit te komen. Een sport waar geen vrouw iets aan vindt, iets doms, iets met lelijke mensen en iets waarbij je niet hoeft na te denken en je wel vies wordt. VOETBAL! Verklaar die man heilig, Je hebt zoveel manieren om voetbal nuttig te gebruiken, je kunt het zelf doen, toch snel een uurtje of 8 in de week verlost van huishoudelijke taken, je kunt supporter worden, ook goed voor 1 middag of avond zonder gezanik, en dus het eerder genoemde buisvoetbal wat ook flink wat rust oplevert.

Zo zijn er nog wel een paar zaken te noemen die puur zijn gemaakt om de huishoudelijke taak te ontduiken. Een hond bijvoorbeeld.. Geen vrouw durft alleen over straat savonds met de hond, nee dat doet de man wel, liefst door regen en wind. Waarom? Voor de tegenprestatie. “Ja ik zal wel naar buiten gaan in de kou, doe jij dan even de vaat?” Je ziet de hond gewoon alweer blij kijken als de kwebbelzieke vriendinnen van vrouwlief binnen komen, niet alleen vanwege het mogen snuffelen aan kruizen maar vooral omdat ie weet dat ie lang uitmag, de ultieme kutsmoes om onder het bezoek uit te komen. “Zie die hond daar zielig zitten, ik laat hem wel even uit!” Het ge-emmer over tupperware en inlegkruisjes achter je latend besluit je maar om die nieuwbouwwijk eens van dichterbij te bekijken, dat dat een uurtje wandelen is ach ja. Met een beetje mazzel heeft de buurman ook bezoek en komt die je achterna met die loopse teef, is je eigen hond dubbelblij..
Bij thuiskomst staat het bezoek net op het punt weg te gaan, en allemaal geven ze je de heldentitel omdat je storm en regen hebt getrotseerd. Ze weten niet dat de cafetaria om de hoek een prima bitterbal verkoopt en fido krijgt er ook altijd een bakkie water..

De vuilniszak is ook zon object dat de man tot het zijne heeft uitgeroepen. Natuurlijk moet je eerst dreigen de zak buiten te zetten. “Ik ga even naar de wc, daarna zet ik de vuilniszak buiten”. Meestal wil de vrouw des huizes namelijk er nog wat toelie in kwijt en een haastige schrobbeurt en opruimwoede steekt bij haar de kop op, al dat vuil moet natuurlijk wel nog mee. Zo’n actie scheelt je als man toch weer wat ellende en bovendien kun je eens lekker op de pot zitten, er stond immers een leuk artikel in de VI.

Nee we hebben het best goed voor elkaar. Maar wee de sloebers wiens vrouw wel van voetbal houdt en mee gaat kijken. Of nog erger, daar waar de vrouw van voetbal houdt en de man niet. Veel plezier met het strijkijzer jongen!

Share this: