Nee dank u, ik maak em net uit

Och wee, teerminnend Nederland is in verdriet. Vanwege gezondheidsredenen worden rokers voortaan geboycot. Nu ze gepest worden, komen ze met de meest waardeloze smoezen met als absoluut hoogetepunt dat niet-rokers ook ongezond zijn met uitlaatgassen. Alsof ze zelf niet net nog even bij het tankstation zijn langsgereden om de tank vol te gooien en natuurlijk is het dan o zo handig dat ze daar dan ook sigaretten verkopen. Volgens mij snappen ze het niet helemaal. Wanneer je naast een roker zit krijg je smerige rook voor je neus, want vreemd genoeg blazen ze de rook niet in hun eigen gezicht, de smeulende sigarettenrook dwarrelt nooit in de richting van de roker want deze zorgt wel om bovenwinds te zitten. Vergeet ook niet de stank in de kleren en de welriekende doodskistenlucht van een gebruikte asbak. En dan nog klagen die rokers dat iedereen ze zo pest.

Hou toch op, stelletje smerige blaffers, ik ga voor de pret eens mijn behoefte in die asbak doen na heerlijk al eerst een honderdtal welriekende fausters in dezelfde ruimte te hebben gelaten. Laten we dan eens kijken of de niemand kwaad doende stinkrokers dat ook normaal vinden en lekker vinden ruiken. Of we nemen een stuk of 50 axebussen en gaan die overal gewoon rondspuiten, in een kroeg, op kantoor, in een bushokje, net waar we behoefte hebben. Maar dan spuiten we natuurlijk wel van ons af natuurlijk en die lege bussen mikken we ergens in een hoek. Ze stinken daar wel een beetje maar ach, dat ruimt iemand wel op.

Ongenadig asociaal volk: rokers, en om het hardst piepen dat ze zoveel moeten betalen voor een sigaretje en intussen er op wijzen dat alcohol veel gevaarlijker is. Geachte klagende rokers, nieuwsbericht: roken is NIET duur. Bekijk de simpele rekensom: uitgaande van een pakje per dag maal zeven dagen maal 3,80 euro maakt plusminus 25 euro in de week. Dat zuip je met een veel ongezondere bierhobby in 2 uur zonder problemen weg. Ga dus niet zeuren dat je ook al genoeg wordt genaaid met de accijns op sigaretten, want bier kost duidelijk veel meer, in de kroeg althans, maar ja daar kosten jullie geliefde hoesttakken net zoveel als overal anders dus als er al iemand wordt bevoordeeld zijn het de rokers wel.

Trouwens, wat vind jij ervan als je in een bushokje staat en er komt een walm smerig uitlaatgas je neus binnen? Vind je niet leuk hè? Wat als die walm nou niet alleen in het bushokje je neus binnenkomt, maar ook in de wachtkamer, in de kroeg, in de bus, in de trein, op kantoor, in een restaurant, in de woonkamer?

Aan de andere kant heb ik wel het idee dat ik iets mis. Er moet iets prettigs aan zijn, anders blijft iedereen ondanks de kosten, het notoire gepest en de maatschappelijke intolerantie niet doorroken. Natuurlijk heb ik het wel eens geprobeerd, zo’n gezelligheidsmaker op te steken. De eerste keer stikte ik de moord zoals iedereen, maar in tegenstelling tot anderen was dat ook de tweede tot en met vijfde keer zo. Daarna werd het minder, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook het aansteken beduidend minder werd. Alleen in zeer beschonken bui liet ik me wel eens overhalen tot een peuk, maar de ochtend erna bleek dat de kater er niet door wegbleef maar alleen erger was geworden. De enige keer dat ik ze nu aansteek is met het bekende nieuwjaarsritueel. Gelukkig dienen ze dan alleen als een soort veilige aansteker en biets ik bij alle rokers toch wel een sigaret of 10 weg in een half uurtje. Mooi gedaan.

Toch lonkt het. Nou ja, het roken niet zozeer, maar wel die pleisters. Grappig idee: je plakt een pleister op je arm en je wilt niet roken. Zou zoiets ook bestaan tegen vandalisme? Je plakt een pleister op je kont en de behoefte een bushokje in elkaar te trappen verdwijnt. Of zo’n kauwgummetje. Ze zien er smakelijk uit maar schijnen waardeloos te zijn. Mijn handen jeuken als ik bij de Etos sta, maar ik durf het niet. Wat nu als ik ze lekker vind? Dan krijg ik straks de behoefte om te gaan roken of nog erger, raak ik kauwgumverslaafd. Sta je in de kroeg een pakje kauwgum uit het apparaat te trekken. Scheelt wel een hoop stankoverlast.

Nota bene: Eén van de Consternatisten heeft om principiële bezwaren niet meegewerkt aan deze Consternatie.

Share this: