Na de val

Het is weer voorbij, carnaval. Brabant kruipt na drie dagen feest een week diep onder de wol met een warme kruik, een kop thee en een thermometer. Ieder jaar is het weer hetzelfde. Eerst sta je hele dagen te springen (te hossen heet dat in het Oeteldonks) en te drinken. Bezweet werk je je een weg naar binnen en in een iets alcoholischer staat en veel geld lichter werk je je weer een weg naar buiten.

Het was de meesten die regelmatig in het Plein (uitgaansgelegenheid in Den Bosch) komen al opgevallen maar de bierprijs is behoorlijk gestegen. Een opmerking als “Doet u mij 8 pils alstublieft” wordt afgestraft met de opmerking “Dat is dan 32 gulden”. De wiskundigen onder jullie hebben het al berekend maar ik zal het antwoord snel geven. Dat is 4 piek per pils! Nu zijn dat wel zogenaamde Amsterdammertjes maar daar past echt niet zo veel meer in als in een gewoon bierglas. Anders werd het wel een Hazes genoemd. Zou dit de doorwerking zijn van het verhoogde btw tarief? Of wordt dit gedaan omdat anders de bierprijs in Euros volgend jaar niet mooi zou uitkomen? Als de prijs fl 3,75 was dan zou dit E 1.70 worden. Nu het bier fl 4,00 is wordt dit E 1.82. Dit is net zo’n klote bedrag maar dit mag niet verhoogd worden en wordt waarschijnlijk over dik een jaar dan naar beneden afgerond op E 1.75. Daarmee laat deze uitbater aan de regering zien dat hij sinds lange tijd al zo’n buitensporig bedrag vroeg voor een pilsje, hij zelf strijkt gedurende een jaar lang een kwartje extra per pilsje op en alle bezoekers vinden het tof als hij straks de prijs verlaagd. Slimme jongens die middenstanders.

Ze kunnen in ieder geval rekenen en dat kun je van diverse ministers en andere bestuurders niet zeggen. Oma Borst is natuurlijk best fief voor haar leeftijd maar begint nu toch echt achteruit te gaan. Zij heeft de volgende redenering bedacht: als je rookt, dan krijg je bepaalde medicamenten niet meer vergoed. Deze mensen kosten de gemeenschap al genoeg geld. Ze zouden vaker ziek zijn (rokers verbruiken twee maal zo veel vitamine C als niet rokers en zijn dus sneller verkouden). En ze hebben dure behandelingen nodig als ze longkanker krijgen. Dit klinkt logisch als het merendeel van je hersenfuncties begint uit te vallen maar een nadenkend persoon kijkt verder. Rokers betalen minimaal een rijksdaalder per pakje. Een beetje roker rookt een pakje per dag en betaalt dus minimaal 75 gulden per maand . Dit bedrag is voor veel mensen meer dan ze aan ziektekostenpremie betalen. Een ander punt is dat 1 op de drie rokers hun pensioen niet halen. Hierdoor besparen zij flink op pensioenkosten en zorgkosten zoals bejaardentehuizen, aanleunwoningen en dure ziekenhuiskosten die oudere mensen nu eenmaal maken. Rokers leveren de overheid geld op!

Een andere enge rekenaar is minister Zalm. Op de een of andere derde dinsdag van een herfstmaand kwam deze man met de begroting. Nog geen half jaar later blijken er al gigantische meevallers te zijn. De feeststemming in den Haag is gelijk die aan Carnaval in Oeteldonk wanneer het bier gratis zou zijn. Ik zelf zou deze man nog niet eens met mijn geld er voor een brood op uit sturen. Iemand die zo slecht kan schatten (dit jaar jaar komt er volgens de jongste cijfers 22,5 miljard meer binnen dan verwacht) doet dat met het grootste gemak ook de verkeerde kant op. Het feit dat er nu geld te veel is is namelijk niet aan hem te danken, maar aan de gevolgen van onze economie (de inkomsten uit belastingen, premies en gas).

De derde rekenheld is Netelenbos. Deze bewindsvrouwe stond te stralen op de televisie over het feit dat ze eindelijk een oplossing had voor het fileprobleem. De vluchtstroken mogen tijdens de spits worden gebruikt…zucht. Iedere automobilist die wel eens in de file heeft gestaan vraagt zich al eeuwen af waarom hij niet gewoon over dat lege stuk asfalt zou rijden. Dat kost tenslotte niks extra’s. Maar na miljoenen te hebben uitgegeven aan experimenten met spitsvignetten, tolwegen, carpoolstroken, carpoolbanen, spitsbussen, spitsbelasting en wat al dan niet meer hebben ze dan eindelijk een oplossing. Nu is zij niet de enige trage denker en rekenaar in dit geval. Voorgaande helden van het verkeer hadden tot nu toe ook van die waanbeelden (May-Weggen). Sorry dames, maar vrouwen en autos lijken toch niet samen te gaan.

Rekenen blijft moeilijk, met of zonder alcohol. Ik ga ook weer eens een poging wagen en mijn belastingpapieren invullen.

Proost, Alaaf en op naar Pasen.

Share this: