Fuck off: Honingdrop

Ik dacht dat ze er niet waren. Had mijn brief voor Venco al klaar, de kinderpostzegel was nog net niet geplakt en toen hoorde ik het. Ze bestaan. Sterker nog, het was iemand die ik ken, heel goed ken zelfs. Een heel gezin. Ze werden er door hen zelfs selectief uitgefilterd om stilletjes of juist uitbundig van te genieten. Honingdropeters. Ken jij ze? Je hebt een zak of doos gemengde drop en ze zitten er altijd bij. Altijd veel teveel ook, vond ik. Die harde honingraatjes of die achthoekige ingezoomde honingdingen. Ik vond het altijd een typisch SP-product: niemand geeft erom, het is totaal nutteloos maar het moet meedoen omdat het anders zielig is: het honingdropje. Maar nu ik van het actieve bestaan weet van het gehele gezin, verandert dat toch de zaak.

Zouden er meer van die producten zijn? Die altijd in de schappen staan maar die je nooit hebt gegeten of zult eten of waarvan je nog nooit iemand van hebt zien of horen eten? Ik ging wroeten en jawel. Huiver mee:

  • Haaienvinnensoep. Het staat op iedere menukaart bij elke Chinees maar ik heb het nog nooit in oude kranten gepakt zien worden. Haaienbotten wel, die zijn goed voor de gewrichten, maar de soep van de vin? Nee.
  • Darjeeling-thee. Misschien een verschijnsel van de laatste jaren met de komst van de stoere driehoekige zakjes en exotische smaken, maar zoek eens in een theedoos bij je dessert naar de Darjeeling-thee. Zit er altijd in omdat niemand het drinkt. En terecht overigens.
  • Ken je die plastic bakken met zoute krakelingen, kleine visvormige koekjes, zoute ministokjes en die zonvormige droge kuch? Die ja.

 

Eet jij die? Dat zoute spul is meteen op, die visjes vooruit maar dan blijft dat laatste over. Van ellende en uit gewoonte eet je ze ook, maar ik ken niemand die daar eerst mee begint.

Wat is dat nu? Wat is de lobby of wie houdt deze vreemde gewoontes vol? Is haaienvinnensoep ergens heel goed voor, maar weten alleen Chinezen dat? Of zijn die zonnekoekjes zó cheap in fabricage dat ze daarmee juist de winst pakken? Er moet iets zijn, iets wat wij gewone consumenten niet zien. Ik denk dat Gordon Ramsey er hardvochtig ‘fuck off’ tegen zou roepen: veel te veel nutteloze keuze op de toch al te volle menukaart die supermarktschap heet. Het moet haast wel een louter kapitalistische oorzaak hebben: het kost geen drol dus het loopt mee in het fabricageproces en we kunnen zeggen dat we het hebben. Twee vliegen in één klap: verpakking cq. winkelschap gevuld en iedereen tevreden. Vooral de SP-stemmers, want die pakken nog een dropje. Heerlijk.

Share this: