De vroege Oranje-piek

Dikke vette tranen vloeiden er afgelopen zaterdag over de gezichten van de Oranje-vedetten. Cocu maakte al toespelingen op een einde van een interlandloopbaan, Van Nistelrooy was oprecht teleurgesteld over het opnieuw missen van een groot toernooi en Jaap Stam is sowieso psychisch in de war de laatste tijd. De uitschakeling van het Nederlands Elftal voor het WK in Japan en Zuid-Korea betekent in ieder geval dat we niet diep in de nacht moeten opstaan om ons in het Oranje te hijsen en een roodwitblauwe molen op ons hoofd te planten. Het aanstaande WK betekent lekker uitslapen en geen verlies van geld door het meedoen aan voetbalpoules die toch verloren worden. De Oranje-gekte zal dus niet in de zomer haar hoogtepunt kennen, maar al in februari gaan pieken. Als op 2 februari Maximania haar hoogtepunt bereikt, heeft het gehele Nederlandse volk wederom een reden om de driekleur uit te hangen en liters bier te nuttigen. Vanaf 4 september is de aanstaande bruid begonnen met een toer door het land, te beginnen in Brabant en natuurlijk provinciehoofdstad Den Bosch.

De hele stad was in rep en roer. Straten waren tot wel 3 maal toe schoongespoten en geveegd. Het centrum was zo goed als niet meer te bereiken. De oh zo gezellige rondvaart over de Binnendieze werd voor deze ene speciale dag ontoegankelijk voor het plebs. Alles wat maar een beetje bobo is in Den Bosch moest en zou vooraan staan en een enkele gelukkige mocht meedoen. Dit was de dag der dagen. Bij gebrek aan andere oranje zaken waar een vaderlandslievend mens trots op kan zijn werd er gejuigd voor onze prins met zijn prinsesje. God mag weten wat deze onzin weer gekost heeft.
Behalve dat ieder oranje kroontje een meer dan redelijke staatstoelage krijgt kost een gemiddeld bezoek van zo’n oranje afstammeling ook nog eens tonnen. Uit eigen zak betalen ho maar terwijl ik mijn tochtje over de Binnen Dieze toch ook gewoon zelf moet betalen. Nu lijkt er een verband te zijn tussen de kleur oranje en geld. Als er ook maar iets te doen is in naam van oranje (een voetbalwedstrijd, bezoekjes, pianoconcerten, Ferrari kopen) dan mag het kennelijk geld kosten. En er is geen enkele Nederlander die daar kennelijk problemen mee heeft. Vergeet toch eens niet dat een koningshuis de afstammelingen zijn van de grootste en lompste bruten van een paar honderd jaar geleden die met veel geweld en gekonkel hun machtspositie versterkt hebben. En gedurende al die honderden jaren zijn we nog steeds diezelfde makke schapen als voorheen. Alles wordt in naam van oranje geaccepteerd.

Gelukkig blijkt dat onze aanstaande vorstin voor het huwelijk een katholieke priester uit haar vaderland laat overkomen, hetgeen natuurlijk betekent dat ze ´gewoon´ katholiek blijft. Dat doet ons katholieke en pausvrezende Brabanders deugt. We zullen een tientje extra in het collectemandje stoppen, aanstaande zondag.

“In naam van Oranje, maak open die beurs”

Share this: