De kunst van het weglaten

Zonder woorden

Waarom was vroeger alles beter? Waarom vond ik dat vroeger de meest domme opmerking die er was? Waarom vind ik dat nog zo als mensen van 1 generatie ouder die opmerking maken? Als iemand zo’n opmerking maakt besef ik dat deze persoon niet doorheeft hoeveel beter alles is. En toch… Terwijl ik over het Bossche theaterfestival De Boulevard loop, vraag ik me af waar het allemaal te doen is. Waar zijn de kleine vrije optredens? Toch zeker niet op alle terrassen. Dan maar eventjes bovenop een gigantisch grote steigerstelling kijken. Nog meer terras en een iets van purschuim. Zou dat de kunst moeten voorstellen? Lucht uit een spuitbus met een korstje? De minimale prijs van een optreden is een tientje. In Euro’s. Is dat niet een beetje veel voor een slechte band of een amateuristisch theatergroepje? Ook al is de naam Boulevard of Broken Dreams veranderd in simpelweg De Boulevard, nog nooit was een weggelaten deel zo toepasselijk. De kunst van het weglaten.

Gelukkig is er plaats op een terrasje. Hier komt het amateuristische karakter van vroeger bovendrijven. Appelsap graag…op. Marokkaanse thee…is net op, sorry. Een biertje dan? We hebben alleen nog Marokkaans bier. Een whiskey colaatje? Sorry, maar we hebben geen sterke drank. Wat hapjes bij de ginger ale zou lekker geweest zijn als de keuken niet net 3 minuten geleden gesloten was. Als we niet hadden hoeven raden naar welke fles frisdrank er wel aanwezig was achter de bar hadden we dus nog kunnen bestellen. Heerlijk, we zijn in een komisch theater beland. Ik wist wel dat er nog wat was. Ik vraag me af wat we moeten betalen als we dit drama gaan verlaten.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik houd niet van onbegrijpelijke kunst. Van mij mogen ze dergelijke dingen direct weglaten. Een cabaretvoorstelling, een zanguitvoering of desnoods een goochelshow met Hans ‘De man die alles kan’ Kazan, prima. Maar 500 lege jampotjes waarvan eentje met een knikker hoeft van mij niet. De kunstenaar had ineens inspiratie, een soort goddelijke interventie zeg maar. Gelul. Als hij echt van hogerhand was gestuurd, dan was die knikker geen simpel klein ding geweest maar minstens een bonker. Waar is de jongleur gebleven? Of de clown op zijn eenwieler? En zou er ‘s middags nog schminken zijn voor de kinderen? Misschien ligt het aan mij, onbegrijpelijke kunst is wellicht niet aan mij besteed. Zou er in de tijd van Rembrandt en Jeroen Bosch ook dit soort flauwekul worden gemaakt? Of had de gemiddelde sukkel dezelfde ideeën over hen als ik over hedendaagse kunst?

Wat mij betreft is de redding nabij. In het voorlopige regeerakkoord wordt schijnbaar flink wat geschrapt in de kunstuitgaven. Heerlijk. Stoppen met het over de brug smijten van geld voor lamme takken die thuis een beetje mislukte asbakken zitten te kleien en intussen een maandsalaris krijgen overgemaakt onder het mom van kunsttoelage. ‘Ik ben een kunstenaar’, zeggen ze ongevraagd op een verjaardag. Amehoela. Andy Warhol had geen gelijk. Kunst is geen kunst omdat een kunstenaar zegt dat het kunst is. Tenslotte is niet alles wat een kunstenaar maakt kunst. Een WW’er die verf met een plamuurmes op een doek plakt maakt net zo min kunst als een stukadoor die hardgeworden gips achterlaat op de vloer. Het is gewoon een prutser, niets meer en niets minder. Als je als regering dit soort verborgen werkeloosheid blijft sponsoren, dan is het ook niet gek dat het gemiddeld niveau het huidige bedenkelijke niveau heeft. Als je als kunstenaar gesponsord moet worden om te doen wat je wilt doen, dan zou er toch het besef moeten ontstaan dat mensen jouw spullen niet willen. Accepteer dat dan, maak die troep dan in je vrije tijd als je daar zo’n behoefte aan hebt, en ga iets nuttigs doen, maar val mij en mijn portemonnee er niet mee lastig.

Volgend jaar maar weer een keer proberen, dat theaterfestival. Misschien dat de bezuinigingen het kaf van het koren hebben gescheiden en is de keuken een half uurtje langer open. Ben toch wel benieuwd naar zo’n Marokkaans hapje.

NB. Deze column is van ongeveer 8 jaar geleden… Verrassend actueel dus…

Share this: