Dansen

Ik heb het altijd al een onzinnige bezigheid gevonden. Waarom zou je je van je slechtste en meest a-ritmische kant laten zien door lichaamsdelen, die in ontspannen houding gebruikt dienen te worden, ineens tegelijk te laten bewegen? Drank is een goed excuus, een ander verdovend middel (adrenaline meegerekend) ook, maar vooral op feestjes en familiebruiloften waar je met name voor het hooghouden van de goede naam zit, wordt het gewoonweg vervelend. Laat ik er maar gewoon voor uitkomen: ik heb een hekel aan dansen.

Je zult mij er echter niemand van zien weerhouden om te gaan dansen zoals gestopte rokers vaak doen. Dit pad leidt slechts tot een sociaal isolement waar je dan alleen nog uit kunt komen door met volslagen wildvreemden te gaan dansen. Dat is tegenwoordig tenminste nog een voordeel. Vroeger, in de balzalen, moest je de martelgang over de vloer maken en naar een vrouw lopen, hopende dat ze met je wilde dansen. Tegenwoordig ga je gewoon tussen de meute staan en beweegt je ledenmaten.

Wat niet veranderd is, is het feit dat muziek, hoe vreemd dat voor sommige misschien in de oren klinkt, altijd een ritme bevat (uitzonderingen zoals opera’s van Philips Glass van 30 minuten stilte daargelaten). Dit feit brengt het volgende probleem met zich mee. Mannen gaan meestal dansen om vrouwen te versieren en/of te bekijken in hun natuurlijke omgeving en doen dit zelden omdat ze dansen zo heerlijk bevrijdend vinden werken. Hierdoor concentreren ze zich niet op de muziek, het ritme en het dansen, maar op de vrouwen om zich heen en als ze geluk hebben op de vrouw voor zich. En omdat het mannelijk lichaam niet genoeg bloed bevat om zijn hersens en zijn penis tegelijk te laten werken moet een man dus kiezen. De keuze valt altijd op het van bloed voorzien van de laatstgenoemde lichaamsextremiteit. Het gevolg: de hele dansvloer staat vol stuiterende mannen die elk ritme dat aanwezig is volledig negeren.

Er zijn ook mensen die dansen schijnbaar zo verschrikkelijk leuk vinden, dat ze er helemaal voor naar Spaarnwoude reizen. Ik dacht dat het een of andere inrichting was, maar het bleek een braak liggend stuk wei tussen een aantal voormalige vuilnisbelten te zijn, direct door de locale geldklopper omgenoemd tot Dance Valley. Lekker dansen tot de ochtend aanbreekt, precies wat 98% van alle bezoekers normaal gesproken doet. Maar ja, als dan plotseling iedereen besluit om 12 uur al af te taaien, komen daar problemen van. Dan blijkt er in die lijven geen druppel adrenaline meer te zitten om gezellig even door te dansen tot de klok van 5 en vervolgens gezellig naar het station te lopen. Nee, dan breekt de pleuris uit. “Dansen geeft je energie”, zegggen ze, behalve in Spaarnwoude dan.

Daarom houd ik niet van dansen. Ik kijk wel naar de dansenden als ware het een Jeroen Bosch-achtige carnavalsstoet waar de meesten ook niet weten waar ze mee bezig zijn. Gelukkig maar, want als iedereen er bij zou nadenken dan zou niemand meer dansen en heb ik niks meer om te bekijken. Nee ik houd mijn mond, zeg niks en kijk, luister en huiver als iemand denk dat hij Carlton is.

“It’s not unusual to be loved by anyone..tataaa tata ta taaaaa”

Share this: