Aan testosteron geen gebrek

Wat brengt volwassen mensen (lees: mannen) zover om zich in een afgedankt legerpak, een verkleurde muts en belachelijk ogende helm met lasbril te hijsen en vervolgens bewapend met een geweer met voedingskleurstof – waarvan wij dachten dat het verf was – de medemens uit het veld te schieten? Voor vrouwen die niets begrijpen van mannen, en volgens menigeen is dat toch het grootste gedeelte, is het aan te raden eens te gaan kijken op een locatie in de buurt. Het onbegrip over het dikwijls onverklaarbare gedrag zal bij het zien van zoveel kinderachtig geren en vreugdevol juichen alleen maar toenemen.
Lusteloze mannen die te lui zijn om een keer fatsoenlijk te stofzuigen gaan op zo´n middag tot hun knieën in de modder liggen en tijgeren dat het een lieve lust is. Springen in een greppel vol brak en stinkend water, geen probleem. Vijftien minuten roerloos in een legertent een vlaggetje in de gaten houden, schitterend. Alles moet wijken voor dat ene schot, het liefst precies tussen de ogen. Ooit laserquest gedaan? Tussen een stelletje triplex platen rondlopen met een laserpistool met lampjes op je schouder, als ware je de hoofdrolspeler van een slechte B science fiction film? Nooit meer doen. Ga paintballen!

Datzelfde gedrag zie je als een groepje, keurig in het pak gehesen mannen aankomt in hun keurige leasebakkies bij de cartbaan. Ook hier klimmen zij zich in een smerige blauwe overall en zetten een helm op waar het zweet van het vorige kantoorpikkie nog te ruiken is. Zoals iedere groep maken ze boude uitspraken over het gaan afsnijden van projectmanagers en andere leidinggevenden. Iedereen doet nog cool en relaxed alsof ze over vijf minuten weer achter hun laptopje springen. Maar zodra de lampen springen van rood, oranje naar groen blijkt weer dat beschaving maar een heel dun laagje vernis is. Of het komt door de benzinelucht, het gebrul van de motor of de geur van asfalt, alles en iedereen moet wijken. Mensen worden afgesneden, geramd, achtervolgd, ronden lang.

En zowel bij het carten als bij het paintballen volgen na een wedstrijdje de verhalen: en toen jij daar liep toen deed ik dit en dat want, bla bla bla. Het gehele tactische arsenaal wordt doorgesproken en nauwkeurig wordt geanalyseerd hoe de ander afgemaakt, verbrijzeld, onder de hak van de schoen vermorzeld kan worden. Desnoods met de loop van het painball-pistool op zijn hoofd. Eventjes gas bijgeven als je precies voor de bocht achter je voorganger zit en hem zo in de boarding kan rijden. Eerst nog schieten als de ander op de grond ligt te creperen van de pijn nadat hij, om zichzelf in veiligheid te brengen, een doodsmak heeft gemaakt. Niks geen ‘Surrender’. Van geen uitwijken willen weten bij een blauwe vlag. Afmaken die handel en winnen. Niks geen spelletje maar de knikkers, daar gaat het om. Kill or be killed.

Vrouwen snappen hier dus helemaal niks van. Probeer het ze niet eens uit te leggen. Mensen die liever met zijn allen naar de sauna gaan en niet liever elkaar afmaken kun je dat gewoonweg niet uitleggen. Maar waar ligt dat nu aan? Waarom vinden mannen het wel leuk om door het gras te kruipen met een verfpistool maar door het gras lopen achter een grasmaaier, ho maar? Zou het om het winnen gaan? Dan zou bijvoorbeeld pingpongen razend populair zijn. Daar kun je ook bij winnen, maar dwergentennis is nog steeds niet populair onder bedrijfsuitjes.
Het ligt gewoon aan het hoge testosterongehalte. En testosteron wordt verhoogd door vrouwen of door dingen met power. Dingen waarmee iemand als het moet afgemaakt kan worden. Hoog is paintballen, laag is ponyrijden. Hoog is een 4.5liter V10 (ongeacht het type auto), laag is een ritje op een tandem. Hoog is kruisboogschieten, laag is handboogschieten (wie dit verschil niet snapt heeft twee Y chromosomen). Hoog is ijshockey, laag is curling. Hoog is met je vrienden proberen elkaar af te maken, laag is met je vrienden een shawl punniken.

Iedere man kan de keuze maken tussen cool en niet cool, tussen hoog en laag testosterongehalte. Iedere man heeft dit in zich onder zijn Armani-pak, onder zijn door de Viva gevormde vrouwelijk kant.

En tegen wie denkt dat dit macho talk is wil ik zeggen; ga paintballen!

Share this: